top of page
Image by Milk-Tea

5 HÄLSO-FÖRDELAR MED ETT RENT HEM

SOM KOMMER ATT ÖVERRASKA DIG Alla vet att man bör hålla sitt hem rent. Men många kommer att förvånas över de hälsofördelar det innerbär att leva i ett rent hem. Din mamma fick dig förmodligen att städa ditt rum (om hon hade tur resten av bostaden) när du växte upp och din mormor försökte få din mamma att göra samma sak. Det ligger i vår natur att lära oss att ta hand om vår närmiljö. Men varför är det så viktigt att ha rent runt oss? Varför ska man ta sig tid till att följa sitt städschema och städa varje vecka. Det är inte förens man förstår vilka fördelar det faktiskt medför med att leva i ett rent hem - förutom de rent hygieniska fördelarna. Vi kommer i denna artikel titta på 5 fördelar du förmodligen inte tänkt på när det kommer till att hemstädning - som vi tror kommer att överraska dig.

HÄLSOFÖRDEL 1 BÄTTRE SÖMN Att hålla ditt sovrum rent kan leda till bättre sömn. Har du svårt att fånga de där älskade zzzarna? Du är inte ensam. En nyligen genomförd studie av National Sleep Foundation visade att 45 procent av amerikanerna upplever dålig sömn. Det är inte konstigt då vi har en livsstil där vi hela tiden är på språng. Desto mindre saker vi har i hemmet som gör att man kan varva ner och få ett lugn desto bättre kommer du att sova. Ett ostädat sovrum får oss att tänka på alla ogjorda saker vi måste göra när vi ska somna in. National Sleep Foundation gjorde också en undersökning som tydligt visade att de med rena lakan och rena rum hade lättare att sova. Rent hus, rent sinne!

HÄLSOFÖRDEL 2 BÄTTRE MENTAL HÄLSA Ett rent, rörigt hem kan förbättra din mentala hälsa. När varje yta är täckt av skräp, smuts och tvätt skapar detta en inre stress. Blir stressen för stor kan det övergå till en depression. När oredan hemma bli överväldigande kan delar av hjärnan stänga av röran och vi blir "stökblinda" medan andra delar av hjärnan blir överväldigad. Det här gör att du kan känna att det är okey med att ha det stökigt och orent runt dig men att det påverkar dig mentalt. En studie från Princeton University drog slutsatsen att oredan hemma faktiskt kan överväldiga den visuella cortex, vilket gör det svårare att bearbeta uppgiften att faktiskt ta tag i städningen. Det var inte den enda studien som visade effekterna av en oreda hemma påverkar din mentala hälsa. Många psykologistudier har utförts som visar att ett städat, rent utrymme kan hjälpa oss att fokusera bättre och känna oss lugnare, mindre deprimerade och mindre oroliga i allmänhet.


HÄLSOFÖRDEL 3 NYTTIGARE MATVAL Ett rent hem kan leda till hälsosammare matval. Varför är städning viktigt? Här är ytterligare en anledning: Det är väl etablerat att röriga, smutsiga och till och med illaluktande utrymmen får oss att känna oss oroliga och stressade. Och det är ingen hemlighet att många av oss tenderar att göra dåliga matval när vi är stressade. När man ser det på det sättet är det lätt att se det omvända, att ett rent och snyggt hem kan leda till bättre matvanor och en allmänt hälsosammare livsstil. Vetenskapen stöder detta tänkande. En studie från 2010 publicerad i tidskriften Psychological Science visade att människor i en mer ordnad, ren miljö gjorde smartare, hälsosammare mellanmålsval än de som försökte arbeta i mer röriga, röriga utrymmen. Ett rörigt, grymt kök är inte heller kul att laga mat eller äta i, så de som har renare och snyggare kök kan vara mer benägna att göra hälsosammare mat hemma, snarare än att helt undvika sina kök och gå ut och äta. Det här kanske inte verkar vara en stor sak, men det går snabbt. Den genomsnittliga snabbmatsmåltiden väger in på cirka 1 800 kalorier, medan en hemlagad middag kommer in på cirka 550.

HÄLSOFÖRDEL 4 LINDRA ALLERGIER Ett rent hem kan lindra säsongsbetonade allergisymtom Oavsett om du lider av säsongsbetonade utomhusallergier såsom pollen eller vad som anses vara "inomhusallergier" som damm, dammkvalster, mjäll och hår, kan ett rent hem minska dina symtom avsevärt. Utomhusallergener som pollen och mögel kan spåras in på fötter och kläder, vilket verkligen "tar in utomhus". Om de lämnas att samlas kan damm, djurhår och andra allergener orsaka förödelse på din näsa, ögon och bihålor, vilket gör att du känner dig dimmig, kliande och rödögd. Hålla hemmet rent, inklusive regelbunden dammsugning med en kraftfull dammsugare och ägna särskild uppmärksamhet åt alla områden som kan vara utsatta för mögeltillväxt, särskilt i badrummet, hålla luftburet damm till ett minimum genom att damma med en fuktig trasa (i motsats till en torr trasa som kommer att göra så att dammet flyger runt), regelbundet byta lakan och rengöra fönstren kan avsevärt minska dina allergisymptom.

HÄLSOFÖRDEL 5 SPARA PENGAR Ett konsekvent rent och städat hem sparar dig pengar! Varför är det viktigt att ha ett rent hem? Här är ett annat övertygande argument: Att hålla koll på vanliga städuppgifter och hålla oreda till ett minimum i ditt hem kan spara pengar på flera sätt. För det första, när du håller ditt hem rent regelbundet kommer du att ha mindre behov av dyrare, extra starka rengöringsprodukter, eftersom smutsen och smutsen inte ges en möjlighet att byggas upp till den punkt som skulle kräva extra rengöringskraft. För det andra är det mer sannolikt att ytor skadas om de är belagda med smuts och smuts. Smuts på trä- eller kakelgolv fungerar som sandpapper när folk går på det, repar och mattar ytan, vilket gör att det ser slitet ut innan det borde. Tvål och hårt vattenavlagringar kan skada badrumsytan. Att hålla ytor som golv, bänkar och badrumsinredning rena hjälper dem att hålla sig snygga längre. För det tredje, att hålla apparater rena hjälper dem att arbeta mer effektivt och hålla längre. För det fjärde, om du äger ditt boende och vill hålla det i bra skick. Då bör du ta hand om det som den investering det faktisk är. Ett smutsigt och slitet hem kommer att inbringa ett lägra försäljningspris än en rent och välhållet hem.

SAMMANFATTNING STÄDNING FÖR DIN HÄLSA Att ha ett rent, välskött hem kan ha många fördelar, från att hålla bakterier borta till att hjälpa dig att känna dig allmänt gladare och mindre stressad. Tyvärr kan det vara lika påfrestande att skapa ett rent hem och underhålla hemmet lika stressigt som själva röran. Att anlita en städtjänst kan ge dig det bästa av två världar – ett rent, hälsosamt utrymme utan stress av att ta dig tid att städa det själv. Fördelarna är många men framförallt skapar det en mer lugn och harmonisk vardag för dig. Hemstädning kan bokas med olika frekvenser - varje månad, varannan vecka och var 4:e vecka - så att det passar in i ditt liv. För att underlätta den löpande hemstädningen rekommenderas en mer djupgående storstädning minst 2 gånger per år.

Comments


bottom of page