top of page
Image by Milk-Tea

9 SÄTT ATT REGÖRA MED VINÄGER

Det doftar surt och smakar bittert. Det är inte lika tilltalande som konventionella rengöringsmedel som luktar citron eller viol. Men när det kommer till gröna rengöringslösningar bör vinäger vara den främsta ingrediensen i din arsenal. Det är faktiskt så mångsidigt att du kan använda vinäger som en nyckelkomponent i ett stort antal gröna rengöringsblandningar. Vi rekommenderar att du använder gröna rengöringsprodukter när det är möjligt. Idag undersöker vi alla olika sätt du kan använda vinäger i din dagliga städrutin.

FÖRDEL 1 Rengöring av diskmaskin Din disk är ren och fläckfri tack vare din diskmaskin men vad rengör diskmaskinen? Du måste regelbundet rengöra insidan av din maskin för att bibehålla dess prestanda och för att förhindra tillväxt av mögel. Eftersom de inre funktionerna är känsliga och du inte vill riskera att den grå sönder kan du använda vinäger för att rengöra den. Mät upp 1 kopp vinäger och häll den i botten av din diskmaskin. Se till att du inte har någon disk i den och kör sedan en hel cykel. Din diskmaskin kommer att tacka dig senare. Tvätta din tvättmaskin Om du någonsin har haft tvätt som luktar lite efter att ha tvättat och torkat dem då är det dags att rengöra dina maskiner. Precis som din diskmaskin måste din tvättmaskin rengöras minst en gång var 2-3 månad för att dina kläder ska lukta fräscht. Så här gör du: mät upp en halv kopp vinäger och blanda den jämnt med vatten. Häll blandningen i tvättmaskinen och kör sedan en normal cykel med varmt vatten. När cykeln är klar, torka av tätningen och locket med en ren trasa. Lämna locket öppet så att bassängen lufttorkar. Den ultimata golvrengöringen För dina trägolv behöver du inte leta längre än till vinäger och vatten. Du behöver en mopphink. Fyll den med 1 liter varmt vatten och häll sedan i en halv kopp vinäger. Använd två moppar när du rengör dina golv; en för att tvätta golvet och en för att torka av det. Börja i ena hörnet av golven, bort från entrén och arbeta dig fram till ingången till rummet. På så sätt kan du undvika att lämna fotspår på ditt nymoppade golv. Kaffebryggare Du måste rengöra insidan av din kaffemaskin regelbundet för att hålla smaken av din morgonbryggning fräsch och välsmakande. Häll en blandning av 50/50 vatten och vinäger i vattendispensern. Kör en kanna kaffe som vanligt. Efter denna första cykel, häll ut blandningen i avloppet och kör sedan en annan cykel med bara kallt vatten för att skölja ur den. Gör detta minst varannan månad.

Köksrören Det fina med att rengöra din kaffebryggare med vinäger och vatten är att du så småningom måste hälla ner den i diskbänken. Samma blandning som du använde för kaffemaskinen kommer att fördubblas och rensa ut ditt avlopp. Om du har en matkvarn i hon kan du använda outspädd vinäger för att spränga bort matrester. Använd bara lite, ungefär en ¼ kopp eller så, och låt vinägern sitta i upp till 5 minuter. Häll sedan kallt vatten i avfallet och slå på det i en minut. Vitvaror i rostfritt stål Du kan återställa glansen i dina stålapparater och rengöra dem samtidigt. Fyll bara upp en sprayflaska med 5 % vinäger och 95 % vatten. Spraya din blandning på en ren trasa och ge sedan dina apparater en rumda. Arbeta lätt och när du gnuggar och se till att gnugga längs fibrerna, inte mot fibrerna. Detta kommer att förhindra att du av misstag orsakar fula repor. Badrumsplattor Det viktigaste när du rengör dina duschplattor är att du behöver en skurlösning som hjälper till att få bort smutsen. Blanda en halv kopp vinäger med vatten och tillsätt sedan bakpulver tills du har en pasta med tjock konsistens. Du vill inte att den här lösningen ska vara för rinnig. Nu kan du skrubba plattorna med denna lösning och skölja ner med varmt vatten. Toalett, badkar och handfat För starkare fläckar kan du använda outspädd vinäger för att blötlägga och bryta upp ansamlingen av smuts och sediment. Häll helt enkelt vinäger på ytan av dina armaturer och låt dra i 10-15 minuter. Följ upp med en icke-slipande svamp och skär igenom fläckarna som magi. Mattfräschare Lyft bort dina mattor med en lösning av 50/50 vinäger och vatten med några droppar eterisk olja för doft. Min personliga favorit är citron. Citrusdoften kommer att få den unkna mattlukten att rinna mot kullarna. Det här är bara några exempel på de olika sätt du kan använda vinäger för att rengöra ditt hem.

FÖRDEL 2 EN FRÄSCH START - VARJE VECKA Det finns inget som går upp emot att komma hem till ett nystädat hem där man möts av de fräscha dofterna som kommer från våra städprodukter. Det finns en anledning till att många av rengöringsmedlem luktar citron och tall: det är nämligen bevisat att de lukterna gör oss lyckligare. Det finns en ännu bättre känsla - känslan av att du inte behöver städa! Du har en sak mindre du måste göra. När du är hemma så skapar hemmet ett lugn och du kan varva ner istället för att blir stressad i ett oorganiserat och smutsigt hem.

FÖRDEL 3 STÄDPRODUKTER När en städfirma är bokad varje vecka håller vi bättre koll så att det finns rätt städprodukter på plats. Läs om villkoren för vår hemstädning så ser du om och i så fall vilka städprodukter som vi ser till att ta med till er. Vi kommer även att rekommendera eller köpa in de städprodukter vi vet är miljövänliga och effektiva vid hemstädningen. Det finns många bra miljövänliga alternativ idag.


FÖRDEL 4 ENKLARE UNDERHÅLL Om du har anlitat en månatlig städtjänst är det mycket som kan hända mellan städningarna. Damm kan samlas och om du lider av dammallergi kan det vara ett allvarligt problem. Om damm är ett problem för dig eller din familj på grund av allergier bör du städa ditt hem fritt från damm var 1-2:e vecka. Detta innebär att om du har en professionell städtjänst som kommer in en gång i månaden måste du ansvara för de andra städtillfällena. Och som vi alla vet är det lätt att skjuta på en städning så att den inte blir gjord som planerat. Tillsammans med en professionell städfirma som oss ser vi till att ditt hem rent varje vecka samtidigt som du får det enklare att underhålla ditt hem mellan städtillfällena.

FÖRDEL 5 SJÄLVOMTANKE Att anlita en städtjänst varje vecka är som att ge dig själv en present om och om igen varje vecka. Det är den ultimata versionen av egenvård. Du får uppleva den sinnesfrid du får när du kommer hem till ett rent hem, du tar bort en sak från din alltför fulla att göra-lista och du skapar ett hem fritt från oreda. Att hålla ett rent hem innebär att du spenderar tid i ett utrymme som inte skapar extra stress för dig. Skräp och röra kan få oss att känna oss oroliga eller överväldigade. Skräp, oreda eller damm orsakar extra onödiga visuella stimuli. Våra hem ska vara en plats för lugn och ro. Städning varje vecka vecka som görs av proffs ger dig mer tid att göra saker du älskar och saker som ger dig glädje. Och vad kan vara bättre för dig och din familj än att spendera mer kvalitetstid tillsammans och göra det som gör dig lycklig istället för att skrubba och putsa?

FÖRDEL 6 SPARA PENGAR En viktig aspekt av valet av frekvens är ekonomin och det finns flera sätt att se på detta. Till att börja med så kommer varje städtillfälle att ta kortare tid för att det är mindre att städa varje gång. Du spar ca 1h per tillfälle om du bor på 100 m². Säg att du har 4h en gång per månad. Går du över till veckovis städning så kommer det räcka med 3h vid varje städtillfälle. Utöver själva städningen finns det även andra positiva effekter. Som ni kan läsa i artikeln "5 hälsofördelar med ett rent hem som kommer att överraska dig" kan du läsa om de hälsofördelar som ett rent hem medför. Är du som avstressad och harmonisk presterar du bättre. Du tar bättre och smartare ekonomiska beslut gällande din privatekonomi men du är även mer produktiv i jobbet. Att anlita en städfirma för löpande hemstädning är att investera i dig själv.

Comments


bottom of page