Detta behöver du veta inför flytten
Det finns några saker att tänka på innan du flyttar. Gör det så smidigt och effektivt som möjligt. När du funderar på att flytta, se till att planera i förväg så att allt går smidigt. Vi har satt ihop en lista med tips för att göra en smidigare flytt. BÖRJA I GOD TID Att börja i tid är viktigt. Att flytta tar tid, så var försiktig så att du inte har bråttom. Du måste packa hela ditt hem i lådor och sedan få det städat innan du kan flytta det. En flyttfirma måste anlitas om du inte kan få hjälp på annat sätt. När du byter adress behöver du meddela alla företag där du får löpande fakturor ifrån. Lite inte på att alla företag har koll på adressändringar. För att inte tala om att flytta, städa, packa upp och organisera på en ny plats. Innan du börjar flytta, se till att du tar saker ett steg i taget och följer våra användbara tips. På så sätt kommer din flytt att gå smidigare. PLANERA TIDEN Det går inte att säga generellt hur lång tid hela flyttprocessen kommer att ta. En flytt kan ta en dag om du har extremt lite packning och flyttar inom samma stad, eller månader om du har ett stort hushåll och ska flytta långt bort. Planering är viktigt när det kommer till packning, anlitande av flyttfirma och städning efter en flytt. Ta en sak i taget så slipper du den värsta stressen. BOKA FLYTTHJÄLP I GOD TID Om du inte har stor erfarenhet av att flytta själv är det bäst att ta hjälp av en flyttfirma. Det är få människor som kan flytta allt själva. Om du inte har familj eller vänner som kan hjälpa dig att flytta, måste du anlita en flyttfirma. Att anlita en flyttfirma brukar vara lite dyrare, men å andra sidan är de vana vid att flytta tunga laster och vet hur man bäst fyller en flyttbil, vilket innebär att flyttningen brukar gå smidigt och snabbt. Tänk på faktorer som vilken typ av tjänst som erbjuds, företagets referenser och recensioner och kostnaden för tjänster innan du anlitar en flyttfirma. Jämför priser för att få det bästa erbjudandet. Om du vill hitta en bra flyttfirma så fråga dina vänner och bekanta. De kan ha haft goda erfarenheter av ett visst företag. Kolla om de har en ansvarsförsäkring kallad Bohag 2010, då din hemförsäkring inte räcker. Meddela företaget om du har några svårflyttade eller extra stora föremål, till exempel ett piano eller en stor soffa. Ibland tar de extra betalt för detta. Om du inte redan har tillräckligt med flyttkartonger bör du antingen hyra dem av flyttfirman eller köpa en egen. GÖR EN KOSTNADSBERÄKNING När du planerar en flytt, se till att ta hänsyn till de utgifter som kommer att vara förknippade med flytten. Gör en budget för att hålla kostnaderna under kontroll. Att flytta själv kan vara det billigaste alternativet men det kan också vara det mest komplicerade. Om din flytt inte är så omfattande så kan du flytta på egen hand eller med hjälp av en vän. Om du ska flytta från en villa, eller om du är en familj som flyttar, bör du alltid överväga att ta hjälp av en professionell flyttfirma. Om du anlitar en flyttfirma
Jämför olika flyttfirmor och deras kostnader
Kontrollera vad som ingår i offerten och vad som kan tillkomma i efterhand.
Kontrollera hur mycket RUT-avdrag du har rätt till. Detta gör du direkt hos Skatteverket.
Be om en offert på flyttstädning
Om du ska flytta själv
Jämför olika hyrbilsalleternativ
Kontrollera hur långt ni ska köra och vad bensinförbrukningen uppskattas till
Fundera på om de som ska hjälpa dig ska få någon ersättning som tack
Räkna med övriga kostnader såsom kartonger, tejp, omslagspapper, bubbelplast mm.
BÖRJA RENSA I GOD TID Det här är ett utmärkt tillfälle att ta bort alla prylar som du inte längre använder. När du flyttar sparar du tid och energi genom att packa mindre och få en bättre känsla för vad du behöver ta med dig. Städa upp ditt hus i tid - börja på vinden eller källaren och arbeta dig uppåt. Spara, släng, skänk och sälj När du planerar din flytt bör du ha de fyra S:en i åtanke för att använda för att sortera dina saker.
Spara - Saker du vill spara till nästa bostad.
Släng - Saker andra inte har glädje av som går till sopsorteringen.
Skänk - Saker som du tror andra kan ha glädje av.
Sälj - Saker som kan kan säljas på tex Blocket.
KONTAKTA FÖRETAG OCH MYNDIGHETER Om du flyttar måste du anmäla det till Skatteverket så att de kan uppdatera din folkbokföringsadress. Adressen skickas automatiskt till andra statliga myndigheter, såsom Försäkringskassan (CSN) och Pensionsmyndigheten (Försäkringskassan). Se till att uppdatera din adress på Adressändring.se. Du kan välja olika företag i listan som kontaktar Adressändring åt dig. När du ändrar din adress meddelar du både myndigheter och företag som telefonleverantörer, banker och internetleverantörer. Där kan du också begära vidarebefordran av e-post.