top of page
Image by Milk-Tea

HUR DU RENGÖR DITT BADRUM

Uppdaterat: 24 jan.

9 ENKLA STEG Av alla rum i ditt hem toppar förmodligen badrummet listan över det du minst tycker om att städa. Att städa badrum kan vara en enorm utmaning och ibland vet du inte ens var du ska börja och skjuter på det istället. Vi klandrar dig inte. Men desto mer sällan som du städar ditt badrum desto jobbigare blir det när du väl gör det. Därför har vi gjort denna enkla guide för hur du effektivast städar ditt badrum. Vi har tagit fram 9 steg - som kanske känns självklara - men som göra städningen smidigare och spar dig tid.

STEG 1 RENSA DITT BADRUM Som med alla uppgifter man ska utföra är det viktigt att förbereda sig bra. Desto bättre förberedd du är desto snabbare kommer städningen att gå. Ta ut alla lösa produkter som finns i badrummet, som exempelvis handdukar, shampoflaskor, mattor, parfymer och tandkrämstuber. Vi rekommenderar att man har en hink eller korg för just detta ändamål. När du har din årliga storstädning - som vi rekommenderar till minst 2 gånger per år - är det bra att skölja och torka av dina artiklar med. Även de behöver fräschas upp med jämna mellanrum. När du gör detta moment är det således ett perfekt tillfälle att göra detta. När ditt badrum är tömt är det dax att gå vidare till nästa steg.

STEG 2 BADRUMSMATTORNA En sak som av hälsoskäl måste rengöras regelbundet är badrumsmattor och andra typer av mattor man har i badrummet. Om det går att tvätta i tvättmaskin så lägger du in dem nu och kör igång maskinen. Har du en tvättmaskin och torktumlare i bostaden använder du såklart den men annars rekommenderas att du bokar en tid i den gemensamma tvättstugan när du planerar att städa hemma. Använd gärna ett mjukgörande medel som luktar friskt och gott till din matta. Det kommer att förhöja känslan av nystädat när den läggs in igen.


STEG 3 DAMMA & SOPA Nu är det dags att ta bort damm, grus och annats löst smuts som finns i badrummet. Börja alltid uppifrån och jobba dig nedåt. Förslagsvis börjar du med att ta en dammvippa för att damma av ytor högt upp. Använd den även för att ta bort eventuell spindelväv i hörn eller andra döda insekter som finns Innan vi börjar städa vill vi bli av med allt damm, spindelnät och damm i badrummet. Använd en stege för att komma upp i rätt arbetshöjd. Jobba dig nedåt med dammvippan. Använda en trasa för att torka av hyllplan, dörrkarmar och andra platåer som damm och smuts kan hamna på. Avsluta med att dammsuga eller sopa upp smuts från golvet.

STEG 4 FÖRBERED DUSCH & BADKAR Nu när ditt badrum är fritt från damm och lös smuts är det dags att få badkaret och duschen att glänsa. Använd det badrumsrengöring du har. Om du rengör badrummet minst en gång i månaden eller så räcker ett universalrengöringsmedel. Men om det gått lång tid till innan förra städtillfället så sitter smutsen mycket hårdare så ett starkare rengöringsmedel kan behövas. Använd det rengöringsmedel som du anser mest lämpligt och applicera det på alla ytor i duschutrymmet. Var noga med att få till ett jämt lager över alla ytor där det finns kalkrester och annan smuts. Låt medlet verka minst 10 minuter.

STEG 5 ÖVRIGA YTOR Medan rengöringsmedlet verkar på badkaret och duschen är det dax att gå vidare till de andra ytorna. Ta fram en hink och rena trasor. Spraya rengöringsmedlet på övriga ytor och torka av. Gå sedan över ytorna med en ren våt trasa. Se till att få med alla dela såsom handdukskrokar, golvlister, dörrkarmar och fönster. För att få en strukturerat städning av badrummet så börjar du på en sida och edan arbetar dig runt tills du är tillbaka på samma plats som du började. Gå sedan igenom samtliga lådor och skåp som öppnas. Ta ut sakerna och torka rent.

STEG 6 DUSCH & BADKAR Nu har har rengöringmedlet verkat på på duschen och badkaret så att all smuts luckrats upp. Fördelen att vänta en bra stund emellan rengöringsmedlet och när du torkar av är att det kommer gå betydligt enklare. Rengöringsmedlet gör mycket av jobbet då allt du behöver göra nu är att torka av ytorna istället för att skrubba. Det är viktigt att öppna golvbrunnen och ta bort hår och annan smuts som samlas där. Gör du inte det regelbundet ökar risken för stopp i avloppen och vattenskador som följ. Rengör samtliga väggar och golv. Ta bort badkarets front och gör rent under badkaret. När duschen och badkaret är rena ställer du tillbaka alla artiklar som du tagit ut. Glöm inte att torka av dem innan du ställer in dem igen.

STEG 7 HANDFATET Spraya handfatet inklusive bänkskiva med ett passande rengöringsmedel. Vänta någon minut innan du torkar av med en ren trasa. Finns det avlagringar på handfatet så låt rengöringsmedlet verka lite längre. Lossar inte avlagringarna så prova med ett starkare rengöringsmedel. Med rätt produkt ska det gå enkelt att torka bort dessa avlagringar. Sitter smutsen hårt kan du även använda den grova ytan på en svamp och skrubba försiktigt. Var dock försiktig så att du inte repar ytan. Avsluta med att använda fönsterputs för att putsa spegeln.

STEG 8 RENGÖR TOALETTEN Nu kommer ett mindre roligt moment men dock så viktigt. Det är dax att rengöra toaletten. Av hygieniska skäl är detta mycket viktigt att göra rent på ett korrekt sätt. För att städa toaletten kan du använda samma rengöringsmedel som för de övriga ytorna och samma process. Spraya, vänta, skrubba, torka av. Det finns speciella rengöringsmedel för toaletter som är bra att använda ifall det är hård smuts. Var noga med att rengöra både på toaletten och i toalettstolen. Ett ställe som lätt missas är runt stolen där vattnet kommer ifrån. Använd toalettborsten för att göra rent i toalettstolen.

STEG 9 TORKA GOLV Nu är du nästan klar. Det mesta av smutsen som du inte torkat av har nu hamnat på golvet. Fyll en tom hink med ljummet vatten och fyll på med rengöringsmedel enligt instruktionerna på flaskan. Torka av. När golvet torkat är det dax att lägga tillbaka badrumsmattan, vågen och de andra sakerna som du plockat ut. Rengör dem när du ställer tillbaka dem. Att städa ett badrum är inte svårt om man följer en tydlig process. Materialen, kakel och klinker, är mycket tåliga så det är svårt att repa eller förstöra dem. Det som du bör tänka på är att det är av hygieniska skäl och att det är enklare att städa ett badrum som städas regelbundet. Att städa badrummet enligt denna process ingår i de flesta professionella städtjänser såsom löpande hemstädning, storstädning, visningsstädning och flyttstädning.

Comments


bottom of page