top of page
Image by Milk-Tea

HUR FÅR MAN BORT RÖDVINS-FLÄCKAR

Har du en rödvinsfläck och vet inte hur du ska ta bort den? Oroa dig inte, vi hjälper dig. Det här inlägget kommer att gå igenom de bästa sätten att bli av med den där irriterande rödvinsfläcken på ditt vita favorittyg.

När det kommer till fläckar, speciellt rödvinsfläckar, så är tiden avgörande för hur enkelt det kommer att bli för att få bort fläckarna. Rött vin är redan svårt att få bort men om du agerar snabbt underlättar det betydligt. Det finns flera användbara tekniker för att få bort rött vin från kläder, mattor och andra textilier. Vi kommer att gå igenom de vanligaste. SALT Den kanske mest använda husmorstekniken för att ta bort rödvinsfläckar är att hälla salt på fläckarna och hoppas på att saltet löser upp och suger upp färgämnena som lämnats från rödviner. Detta behöver du:

 • Salt

 • Vatten

 • Rena trasor eller mikrofiberdukar

Gör så här:

 1. Torka bort överflödigt vin med en ren trasa. Undvik att skrubba.

 2. Häll en hög med salt ovanpå fläcken

 3. Koka upp en kastrull med vatten

 4. Dammsug upp saltet

 5. Stäng av plattan så att vattnet slutar koka

 6. Doppa tyget i det varma vattnet. Finns fläcken på en matta eller annat tyg som inte går att doppa i en kastrull så använd en ren trasa och doppa i vattnet och skrubba sedan mattan med rikligt med vatten.

POTATISMJÖL Förutom salt kan även potatismjöl användas. Potatismjöl är faktiskt mer effektiv på att suga upp vätskor än salt vilket gör att detta är ett populärt substitut till salt. Tillvägagångssättet är liknande som för salt. Detta behöver du:

 • Potatismjöl

 • Vatten

 • Rena trasor eller mikrofiberdukar

Gör så här:

 1. Torka bort överflödigt vin med en ren trasa. Undvik att skrubba.

 2. Häll en hög med potatismjöl ovanpå fläcken

 3. Massera mjölet något

 4. Koka upp en kastrull med vatten

 5. Avlägsna potatismjölet

 6. Stäng av plattan så att vattnet slutar koka

 7. Doppa tyget i det varma vattnet. Finns fläcken på en matta eller annat tyg som inte går att doppa i en kastrull så använd en ren trasa och doppa i vattnet och skrubba sedan mattan med rikligt med vatten.

VITT VIN Det har varit omdebatterat huruvida vitt vin hjälper mot den röda motsvarigheten. Det är nu konstaterat att det hjälper, relativt bra mot färska fläckar. Men sparan din Bourgogne från '73 till annat än fläckborttagning! Det här behöver du:

 • Billigt vitt vin

Gör så här:

 1. Häll på rikligt med vin på fläcken

 2. Torka av med ren trasa

 3. Upprepa tills fläcken är borta

MJÖLK Att använda mjölk är kanske inte den vanligaste metoden man använder när det kommer till att avlägsna rödvinsfläckar. Men faktum är att det kan vara ett relativt effektivt sätt. Man ska dock undvika denna metod om tyget är känsligt, exempelvis värmekänsliga material såsom ull. Då kan tyget förstöras av den höga värmen. Det du behöver:

 • Mjölk

 • Kastrull

Gör så här:

 1. Koka upp en kastrull med mjölk

 2. Doppa tyget i den varma mjölken

 3. Skrubba

 4. Upprepa tills att fläcken är borta

GALLTVÅL Galltvål är ett annat användbart sätta att få bort de röda fläckarna från framförallt kläder. Det här behöver du:

 • Galltvål

 • Vatten

Gör så här:

 1. Bland koncentrerad galltvål med lite vatten

 2. Applicera på ytan med fläcken

 3. Vänta sedan ca 15 minuter

 4. Använd en svamp eller trasa för att gnida in rejält

 5. Upprepa tills att fläcken är borta

YES Diskmedlet YES fungerar mot det mesta, även fläckar från rödvin, och något som finns i de flesta hemmen. Detta behöver du:

 • YES

Gör så här:

 1. Applicera diskmedlet på fläcken

 2. Gnugga in ordentligt

 3. Avvakta ca 10-15 minuter

 4. Tvätta plagget i tvättmaskin

MINERALVATTEN Här kommer ytterligare ett oväntat tips. Mineralvatten kan fungera om du inte har något salt och har tid att vänta. Detta behöver du:

 • Mineralvatten

Gör så här:

 1. Blötlägg fläcken i rikligt med mineralvatten

 2. Låt stå 20 timmar

 3. Tvätta i tvättmaskinen


Comments


bottom of page