top of page
Image by Milk-Tea

HUR MAN FÅR BORT FLÄCKAR FRÅN EN MATTA

När det kommer till att få bort fläckar är tiden avgörande. Desto snabbare du kan agera desto bättre förutsättningar har du för att få bort fläcken. Det finns flera tekniker som man kan använda. Vi kommer i denna artikel att gå igenom de vanligaste. När det kommer till mattsanering är snabbheten mycket viktig. Ju snabbare du vidtar åtgärder, desto kortare tid tar det för fläcken att stelna eller spridas. Det första steget är att använda en gaffel eller sked för att ta bort alla fasta delar av skräp, som frukt i glass eller flingor. Var noga med att inte trycka in fläcken längre in i mattfibrerna. Börja med en naturlig mattfläckborttagningsmedel och använd sedan andra fläckborttagningsmedel efter behov. Oavsett om din matta är gjord av syntetiska eller naturliga fibrer kan du säkert använda diskmedel och kallt vatten. Torka av fläcken försiktigt med en torr trasa eller pappershandduk för att absorbera vätskan. Nu kan du fukta fläcken med en trasa indränkt i varmt vatten och sedan plocka upp din fläckborttagare. Applicera försiktigt lösningen på mattfibrerna - skrubba aldrig. Torka bort resterande rester med en ren fuktig trasa och torka sedan av området med en torr trasa. I de flesta fall är denna metod lämplig för att ta bort fläckar på mattor. För mer allvarliga mattfläckar behöver du mer eldkraft.

HUR MAN FÅR BORT RÖDA FLÄCKAR FRÅN EN MATTA Ditt första steg för att ta bort en röd fläck från mattan är att förstå skillnaderna mellan en naturlig och en konstgjord fläck. Du måste attackera rött vin på ett sätt och körsbär på ett annat sätt. När du väl vet vilken typ av röd fläck du har att göra med kan du välja den bästa rengöringsmetoden. Bland de konstgjorda röda fläckarna är röda juicedrycker och frysta godsaker två av de värsta fläckarna att handskas med. På grund av de starka pigmenten som finns i dessa produkter kan fläckar härda snabbt. Det bästa är att ta bort dem så snabbt som möjligt. Flytande hostmedicin, godis, läppglans och många andra hushållsartiklar faller inom denna kategori. För att rengöra syntetiska röda fläckar behöver du ett reduktionsmedel som innehåller vanliga ingredienser som natriummetabisulfit. Om du använder våt trasa och ånga kommer reduktionsmedlet att arbeta snabbare, och de är säkra för de flesta mattor. Här är vad du behöver:

 • Reduktionsmedel

 • Kallt vatten

 • Ångstrykjärn

 • Vita trasor


Fläcken Blotta på så mycket av vätskan du kan med en ren vit trasa. Arbeta från utsidan mot mitten för att förhindra att vätskan sprids. När all vätska har absorberats, häll en liten mängd kallt vatten på fläcken och torka av den för att tunna ut den. För att rengöra syntetiska röda fläckar behöver du ett reduktionsmedel som innehåller vanliga ingredienser som natriummetabisulfit. Om du använder våt trasa och ånga kommer reduktionsmedlet att arbeta snabbare, och de är säkra för de flesta mattor. Här är vad du behöver:

 • Reduktionsmedel

 • Kallt vatten

 • Ångstrykjärn

 • Vita trasor

Fläcken Blotta på så mycket av vätskan du kan med en ren vit trasa. Arbeta från utsidan mot mitten för att förhindra att vätskan sprids. När all vätska har absorberats, häll en liten mängd kallt vatten på fläcken och torka av den för att tunna ut den. Rengöring Blanda reduceringen enligt tillverkarens instruktioner och applicera den på det färgade området, låt det verka på fläcken under den rekommenderade tiden. Fukta och vrid ur en ren vit bomullshandduk och applicera den på fläcken. Häll tillräckligt mycket av den reducerande blandningen på handduken så att fläcken tränger igenom. Applicera försiktigt reduktionsmedlet på den fuktiga trasan med fingrarna. Värm upp Med strykjärnet på låg-medelläge, tryck försiktigt strykjärnet över området där fläcken är under den fuktiga trasan. Gör detta i 30 sekunder och kontrollera sedan tyget. Fläcken ska lätt fastna på den vita handduken. Om fläcken behöver tinas mer, lägg tillbaka strykjärnet på den fuktiga trasan och ge det några ångskott. Upprepa Upprepa denna process med rena områden av handduken tills du har tagit bort så mycket av fläcken som möjligt. De flesta röda fläckar lämpar sig mycket väl för ånga om du fångar dem tidigt nog. Skölj och torka Skölj av eventuellt kvarvarande reduktionsmedel från mattan med lite vatten, torka sedan av mattan med en ren trasa eller en våt/torr dammsugare.

HUR FÅR MAN BORT KAFFEFLÄCKAR FRÅN EN MATTA Fläck Om du precis har spillt kaffe på mattan, agera snabbt. Använd först en ren vit trasa för att suga upp så mycket vätska som möjligt. Arbeta från utsidan till mitten så att vätskan inte sprider sig. Gnugga eller skrubba inte. När all vätska har absorberats, häll en liten mängd kallt vatten på fläcken och torka den torr för att späda ut den. Använd inte varmt eller varmt vatten - de kommer att få fläcken att stelna. Här är vad du behöver:

 • Väteperoxid

 • Kallt vatten

 • Diskmedel

 • Liten skål

 • Ren vit trasa

Rengör Blanda 1 kopp väteperoxid och 1/2 tesked diskmedel i en liten skål. De flesta mattor har lösningsfärger, så de kommer inte att ändra färg när de kommer i kontakt med väteperoxid. Om du inte är säker, vänligen testa ett litet oansenligt område först. Använd en ren trasa för att applicera den flytande rengöringslösningen på fläcken. Låt lösningen sitta på fläcken i 5-10 minuter för att göra sin magi. Sug upp kaffet och rengöringsvätskan med en torr trasa. Om fläcken fortfarande finns, upprepa detta steg. Skölj och torka Skölj resterande rester med en liten mängd kallt vatten och torka mattan med en ren trasa. Om du har en våt/torr dammsugare, använd den för att absorbera den återstående fukten.

HUR FÅR MAN BORT RÖDVISNFLÄCKAR FRÅN EN MATTA Är du värd för en filmkväll, fest eller något annat som innebär att koppla av med ett glas rött vin? Din matta är i allvarlig fara! Rödvinsfläckar är en ikonisk del av många historier och kan vara svåra att ta bort, men med rätt tillvägagångssätt och beprövade fläckborttagningsmedel kan du få jobbet gjort. Testa alltid ett dolt område på din matta först, oavsett vilket fläckborttagningsmedel du använder. Här är vad du behöver:

 • Bakpulver

 • Kallt vatten

 • Fläckborttagningsmedel

 • Rena vita trasor

Fläck Använd en ren vit trasa för att torka bort så mycket av rödvinet som möjligt direkt. Alternera tygets delar och arbeta från utsidan av fläcken till insidan. Tryck inte för mycket, annars kan du trycka fläcken längre in i mattan. Torka Detta är ett uttalande. Häll en liten mängd kallt vatten på rödvinsfläcken och fortsätt blotta. Det röda vinet späds ut av vattnet, vilket gör det lättare att ta bort fläcken. Strö inte för mycket vatten på en gång. Det här är för kort. Rengör Blanda en pasta med tre delar vatten till en del bakpulver i en liten skål. Applicera pastan på mattfläcken, arbeta försiktigt in den i mattfibrerna med fingrarna. Vänta tills det har torkat och dammsug det torkade kittet. Om fläcken fortfarande är synlig, återfukta fläcken och upprepa detta steg. Torka Använd en ren, torr trasa för att absorbera eventuell återstående fukt; alternativt kan du använda en våt/torr dammsugare. HUR FÅRMAN BORT URIN FRÅN EN MATTA Hundar och katter kan vara familjemedlemmar, men röran de skapar kan ibland testa vårt tålamod. Om ditt älskade husdjur bara kunde vänta och inte kissa på din matta. Den fräna lukten får dig att vilja ångtvätta mattan. Gör inte det! Det är ingen bra idé att använda en ångtvätt för att behandla urinfläckar. Ångutrustning kan göra att fläcken och lukten aldrig försvinner. Så här får du bort kissfläckar från mattan på rätt sätt. Absorbera urinet Sug upp urinfläcken med pappershanddukar eller en torr trasa. Tryck ordentligt in i fläcken för att absorbera så mycket urin som möjligt. Byt till en annan torr trasa och torka av den kvarvarande urinen. Rengör Blanda lika delar vit vinäger och kallt vatten i en liten skål. Häll vinäger och vattenlösningen på urinfläcken. Arbeta in fläcklösningen djupt in i mattan med en skurborste och skrubba kraftigt. Skrubbning rekommenderas inte för de flesta fläckar, men detta är den enda gången du behöver göra det. Låt fläckborttagningsmedlet verka i cirka 10 minuter. Den vita vinägern renar området och neutraliserar ammoniaken i urinen. Strö i tillräckligt med bakpulver för att helt täcka det fuktiga området. Torka När bakpulver har absorberat överflödig fukt och torkat, dammsug upp den. Använd en torr trasa för att absorbera återstående fukt.

HUR FÅR MAN BORT FETA ELLER OLJLIGA FLÄCKAR FRÅN EN MATTA Oavsett om det är majonnäs, jordnötssmör eller hamburgerfett, kan olja och feta fläckar förstöra din matta om den inte behandlas direkt. Dessa fläckar är svåra att behandla eftersom fetter och oljor inte reagerar på vatten och kommer att absorbera mattfibrerna mycket snabbt. Här är vad du behöver:

 • Mjuk borste

 • Bakpulver eller majsstärkelse

 • Smörkniv

 • Rengör vita trasor

 • Diskvätska

 • Varmt vatten

Ta bort överflödigt fett eller olja Ta bort överflödig vätska eller fasta ämnen från fett- eller oljefläcken genom att försiktigt skrapa med en smörkniv. Var noga med att inte trycka in fläcken djupare i mattan eller göra fläcken större. Rengör Strö majsstärkelse eller bakpulver på fläcken och låt den sitta i 5 minuter för att absorbera oljan eller fettet. Använd en mjuk borste för att arbeta in pudret i mattan och särskilt där fibrerna fäster på mattan. Efter applicering av pulvret, låt pulvret sitta på fläcken i minst 15 minuter och dammsug sedan upp det. Blanda en matsked handdiskmedel i två koppar varmt vatten. Använd den mjuka borsten för att borsta in rengöringslösningen i mattfibrerna. Upprepa detta steg om det behövs för att ta bort hela fläcken. Skölj och torka Skölj området med en våt trasa för att ta bort rester, klappa fläcken torr med en ren trasa eller en våt/torr dammsugare.

HUR FÅR MAN BORT GAMMAL SMUTS FRÅN EN MATTA Vissa fläckar på mattan är fula och är jobbiga att rengöra. Men ingen fläck är så skrämmande som gamla torkade fläckar som har legat en okänd tid. För det första är det svårt att ta reda på vad som orsakade en fläck när den är så gammal. Hur vet du vilket fläckborttagningsmedel för mattor du ska använda om du inte kan identifiera fläcken? Vi har redan gett dig skydd. Innan du kastar in handduken och börjar prissätta en ny matta, här är några beprövade tips som hjälper dig att ta bort gamla fläckar från din matta. Tricket för att få bort gamla fläckar från mattan är att återfukta och sedan använda ett kompatibelt mattrengöringsmedel för att ta bort det. Här är vad du behöver:

 • Vit vinäger

 • Kallt vatten

 • Rena vita trasor

 • Diskmedel

 • Väteperoxid

 • Sprayflaska

Identifiera fläcken Att ta reda på vilken typ av fläck du har att göra med är svårt. Du kan gissa baserat på färgen eller sammansättningen av fläcken, men det är riskabelt. Lyckligtvis finns det bara så många typer av fläckar som de flesta husägare kommer att stöta på och de flesta av dem är vattenlösliga. En fläck kan tas bort från något genom att applicera vatten. Fläckarna i denna kategori inkluderar olika typer av bär, läsk, matfärger, glass, gelé, lera, tvättbart bläck, mjölk och färger. Vissa vattenlösliga fläckar är speciella och faller inom en kategori som inkluderar blod, choklad, kaffe, senap, vin och kräks. Dessa speciella fläckar kräver särskilda rengöringsmedel. Återfukta Fyll din sprayflaska med kallt kranvatten och spraya det på den torkade fläcken. Nyckeln är att "återuppliva" fläcken utan att blötlägga din matta. Om du överdriver det kan vattnet blötläggas under mattan på stoppningen och till och med spridas till golvet under - den perfekta grogrunden för mögel och mögel. Låt fläcken återfukta i 30 minuter. Rengör För vattenlösliga fläckar kan du använda en enkel rengöringslösning som består av lika delar vitvinsvinäger, diskmedel och vatten. För starkare, vattenlösliga specialfläckar kan du behöva väteperoxids extra rengöringskraft. Häll en liten mängd fläcklösning på fläcken, men blötlägg den inte. Arbeta försiktigt in lösningen i fibrerna med en ren trasa. Om fläcken fortfarande är synlig, återfukta och upprepa detta steg. Torka Använd en ren torr trasa eller en våt/torr dammsugare för att absorbera eventuell återstående fukt.

Commentaires


bottom of page