top of page
Image by Milk-Tea

HUR MAN RENGÖR VINYLGOLV

EN STEG-FÖR-STEG GUIDE När man diskuterar varför man valde vinylgolv till ett hem, dyker det alltid en fråga upp: "Är det svårt att rengöra vinylgolv?" Det är inte konstigt att vinylgolv är så populärt som det är idag då golvtypen har så många fördelar. Men precis som många andra ytor i ditt hem kommer alltid en fråga att dyka upp. Hur städar man egentligen ett vinylgolv på bästa sätt? För dig som funderar på att köpa eller du som redan har ett vinylgolv. Här kommer våra bästa rekommendationer med enkla instruktioner som hjälper dig att ta hand om golven på ett korrekt sätt. Dessa instruktioner är inte bara användbara och lätta att förstå, utan gör också ditt städning enklare. Mening med denna artikel är att du ska effektivisera din städrutin så att du spar in mycket tid.

INTRODUKTION VAD ÄR VINYLGOLV Vinylgolv är en typ av golv som kan använda stora, kontinuerliga och flexibla ark. Vinylgolv är helt ogenomträngligt, till skillnad från vinylgolvplattor, som finns i styva kakel och vinylplankor. Vanligtvis är golvet tillverkat av 100 % syntetiskt material. I vanliga vinylskivor och vinylplattor är basskiktet glasfiber, sedan belagt med PVC-vinyl och mjukgörare. Det resulterande arket trycks och präglas med ett yttryckskikt. Flera slitstarka lager appliceras på den, liksom ett lager av icke-vax polyuretan. Den totala tjockleken på vinylgolv varierar från 1,5 mm för vinylplåt till 5 mm för lyxiga vinylskivor. Vinylgolv används ofta på grund av dess ogenomtränglighet, hållbarhet, justerbar elasticitet och isolering, enkel installation, varierande utseende och låga pris. Vinylgolvet tillverkas med mönster som imiterar trä, sten eller kakel. Strukturen hos dessa material imiteras med prägling och specifika toppbeläggningar; utseendet dupliceras med ett trycklager. Tryckbara vinylgolv kan anpassas av tillverkaren med en bildfil. Detta gör det möjligt att anpassa mönstret till rummets dimensioner och kan inkludera skärlinjer för enkel installation.

STEG 1 UNDERHÅLL DITT VINYLGOLV Av alla tips och tricks vi kommer att gå igenom är detta förmodligen det viktigaste. Oavsett hur noggrant du rengör dina vinylgolv när du väl städar dem så måste du underhålla den mellan dina städtillfällen. Underhåller du dem kommer du inte bara tjäna in tid när du väl städar utan du kommer också att tjäna in pengar på det då du inte behöver lika mycket städprodukter. Lägg en dörrmatta på ditt vinylgolv Dörrmattor är ofta en av de första sakerna man köper till ett hem och det är extra viktigt när du har ett vinylgolv. Smut, grus och kemikalier från asfalt kan enkelt repa och missfärga dina fina golv. Sopa ditt vinylgolv varje dag Det kanske låter lite jobbigt men om du vill att ditt vinylgolv ska se bra ut och hålla sig snyggt är det här viktigt. Ta en mjuk borstkvast och sopa lätt vinylgolvet i cirka 20 minuter varje dag. När det är dags att rengöra kommer du att märka att det finns mindre damm och smuts eftersom du redan har hanterat avlagringarna. Använd aldrig slipande material på ditt vinylgolv När det kommer till att ta hand om ditt vinylgolv kan vi inte nog betona hur viktigt det är att inte använda slipande produkter när du städar. När du har fått en fläck kan det kännas enkelt att använda stålull eller liknande produkter för att snabbt få bort smutsen men det lönar sig inte. Du ökar sannorlikheten att förstöra dina golv. Tänk även på att vissa skurmedel också anses också vara slipande. Använder du dessa medel kommer dina vinylgolv se ännu smutsigare ut med tiden. Det är viktigt att läsa på förpackningarna vilka golv som de ska användas till.

STEG 2 De bästa teknikerna för rengöring av vinylgolv Nu när du vet hur du ska ta hand om dina vinylgolv ska vi titta på hur du faktiskt böra städa dem. Vinylgolv kräver lite omtanke för att de ska bli fina och hålla kvaliteten i många år. Sopa vinylen innan du moppar den Du bör alltid börja med att sopa eller dammsuga golven noggrant. Glöm inte att sandkorn och smuts repar dina golv när du senare moppar dem. Slarvar du med detta steg kommer golven att se gamla och slitna ut i förtid. Dammsuga vinylgolv Väljer du att dammsuga dina golv så är det viktigt att du använder rätt inställningar på dammsugarens munstycke. En av anledningarna till varför många avråder från att dammsuga vgolven är för att gamla tunga dammsugare lätt kan repa golven när man dammsugen. Speciellt då man inte har fällt ned borstarna. Det är även att föredra om dammsugaren är av handburen modell. Traditionella dammsugare som man drar runt skadar även din golv med tiden. Ett annan rekommendation är att dammsuga på låg effekt. Många har sin dammsugare på max men det är inte rekommenderat. Torka golvet med rätt såpa Det är viktigt att använda rätt såpa för dina golv. En del såpor innehåller vax och det är inte säkert att dina golv ska ha den typen av såpa. Kolla med leverantören av golven. Det brukar finnas instruktioner på leverantörernas hemsidor. Använd alltid flera moppar Vi rekommenderar att man städar med två moppar. En för rengöringen och en för att skura med vaxprodukter, om ditt golv klarar det vill säga. Använd ljummet vatten och späd enligt instruktionerna på din såpaflaska. Se till att du inte blötlägger dina golv för mycket. Väta kan missfärja och skada golven.


STEG 3 DE FYRA VIKTIGA TIPSEN När du har städa dina fina golv och underhållit dem enligt dessa instruktioner så har du kommit långt. Det finns dock några riktigt användbara tips till. Tips 1: Vinäger är ett vinylgolvs bästa vän Äppelcidervinäger kan användas för många fler ändamål än som dressing till goda sallader. Äppelcidervinäger är något de flesta har hemma hela tiden och perfekt för att skonsamt rengöra vinylgolv utan att lämna några rester. Tips 2: Bli av med vinylrepor I bygghandeln finns det lagningskit för vinylgolv. De finns i flera färger vilket gör att de passar till de flesta golv. Du kan laga både små och stora repor och har du tur kommer de inte att synas. Lagningskitten innehåller en form av färgsatt lera som appliceras på reporna och sedan använd en spackel för att ta bort överflödet. Avsluta med att ta en ren trasa för att putsa till det sista.

Comments


bottom of page