top of page
Image by Milk-Tea

HUR REGÖR MAN ROSFRIA YTOR SJÄLV

Vitvaror i rostfritt stål är eleganta, moderna och de ser bra ut tillsammans med de flesta köksinredningar. Tyvärr är rostfritt stål benäget att visa fläckar som oftast syns på din diskmaskin eller kylskåp. Detta har fått oss gå igenom de bästa tipsen vi känner till för hur du själv kan rengöra dessa ytor med produkter du förmodligen redan har i ditt kök!

Att städa köket noga kan resultera i en ganska lång att-göra-lista, men det behöver inte bli det. Det är dock viktigt ur en hygienisk synpunkt att göra det regelbundet. De flesta älskar att ha apparater i rostfritt stål eftersom det får alla kök att känna sig stilrena och moderna. Men det här materialet har sina nackdelar som enkla fingeravtryck på grund av hur känsligt det kan bli från daglig användning om det inte tas om hand på rätt sätt, vilket leder mig hit idag och frågar: Vad har fungerat bäst när du återställer de där rostfria köksmaskinerna? Det är lätt att hålla rostfritt stål som nytt med hjälp av vit vinäger och mineralolja. Vinägern sanerar din apparat medan oljan kan hjälpa till att återuppliva dess glans! Det är viktigt att gå igenom vad du behöver innan du börjar så att det blir enklare när du väl sätter igång. VAD DU BEHÖVER HA HEMMA Det som är bra med denna teknik är att du förmodligen redan har alla saker hemma och att det är en enkel process. Förbered städningen med att ta fram följande:

 • Sprayflaska

 • Vitvinsvinäger

 • Olja (exempelvis olivolja)

 • 3 st rena trasor eller mikrofiberdukar

HUR LÅNG TID TAR RENGÖRINGEN Även om processen är enkel så tar det lite tid. Vi rekommenderar att du planerar in rengöringen när du städar de övriga delarna av köket. Du bör räkna med att det tar ca 15-20 min för att rengöra ett kylskåp, mikro och diskmaskin. Längre tid än så behövs inte. VILKEN TEKNIK SKA MAN ANVÄNDA FÖR ATT UNVIKA REPOR Rosfritt stål är ett relativt känsligt material, speciellt när det kommer till repor. Det är därför viktigt att du använder rätt teknik för att undvika detta. När du torkar och putsar dra trasan alltid i linje med stålets fibrer. De flesta rosfria vitvaror har fibrerna horisontellt eller vertikalt. SÅ HÄR RENGÖR DU ROSTFRITT STÅL Innan du börjar putsa dina vitvaror måste du rengöra dem. Detta moment är viktigt dels för att underhålla dina vitvaror men också för att inte repa ytorna när du putsar. Gör så här:

 1. Fyll sprayflan med vinäger

 2. Spraya på det rostfritt stålet

 3. Låt det dra in några minuter

 4. Torka av med ren trasa

 5. Upprepa tills fläckarna är borta

SÅ HÄR PUTSAR DU ROSFRITT STÅL När de rostfria ytorna är rengjorda är det dax för polering. Gör så här:

 1. Ta en ny ren trasa

 2. Doppa en liten del av trasan i oljan

 3. Polare varsamt

 4. Upprepa tills att det ser bra ut

HUR OFTA BÖR DU REGÖRA ROSTFRIA VITVAROR Vi rekommenderar att du gör rent och polerar rostfria vitvaror två gånger i månaden. Dels för att underhålla vitvarorna men även för att de ska se fina ut och du ska kunna uppskatta dem precis som du gjorde när de var nyinköpta. INGÅR RENGÖRING OCH POLERING AV ROSTFRIA VITVAROR I PROFESSIONELL STÄDSERVICE Ja, i alla tjänster som de flesta städfirmor erbjuder så ingår det både i hemstädning, storstädning och flyttstädning. som städfirma vet vi hur man enkelt gör rent dessa vitvaror på ett varsamt sätt med hjälp av miljövänliga städprodukter. Vi använder dock inte samma teknik som beskrivs i denna artikel. SAMMANFATTNINGSVIS Nu har du förhoppningsvis en bra bild över hur enkelt det kan vara att löpande underhålla dina rostfria vitvaror. Självklar går det bra att använda samma teknik för alla typer av produkter som har en rostfri yta. Vi hoppas att du funnit denna artikel hjälpsam och intressant!

Commentaires


bottom of page