top of page
Image by Milk-Tea

SÅ FÅR DU BORT CHOKLADFLÄCKAR

Uppdaterat: 25 jan.

Tro det eller ej, alla älskar inte choklad, men det är säkert en av de mest populära ingredienserna i allt från kakor till fondue över hela världen. Från att laga läckra brownies till att äta våra favoritgodiskakor, alla vi chokladälskare kan helt enkelt inte få nog. Men även för inbitna chokladfans finns det något med choklad som ingen älskar: chokladfläckar. Men oavsett om du har en ny eller gammal fläck, kommer här tips på hur du tar bort chokladfläckar för gott. Om du någonsin har fått choklad på din skjorta, byxor eller till och med din soffa, vet du hur svårt det kan vara att bli av med chokladfläckar. Så vad gör dessa fläckar så envisa? Kakaopulvret som används för att göra choklad innehåller mörka tanniner, vilket framgår av kakaos bruna färg. Choklad innehåller även kakaosmör och andra oljor som ger chokladen en slät konsistens. Tillsammans kombineras de mörka tanninerna och de oljebaserade ingredienserna för att skapa en dynamisk duo av fläckbrottslingar. Det betyder att du måste ta bort en chokladfläck med ett fettfborttagningsmedel och något för att motverka missfärgningen. Oavsett om du har att göra med en färsk chokladfläck på din favoritskjorta eller en gammal, ingrodd på din soffa, så har vi tipsen. Tänk på att våra tips för att få bort choklad ur kläder endast gäller tvättbara tyger. För silke, ull, ömtåliga tyger och andra tyger som vanligtvis endast är kemtvättade kan det vara svårt att få bort chokladfläckar – hoppa över fläckbehandlingarna och ta dem direkt till en kemtvätt. Hur man får ur choklad ur kläderna -Som med de flesta fläckar, ju tidigare du tar hand om en chokladfläck, desto bättre. Dessa enkla steg hjälper dig att ta hand om det mesta som inte har satt sig ännu – så ju tidigare du upptäcker fläcken desto bättre. Och om du inte märker en chokladfläck på din klädsel eller kläder förrän den har torkat, så kommer även tips på det. Så här får du bort choklad ur kläder med en gammal beprövad metod: Börja med att ta bort överflödig choklad. Om du gör detta minskar risken att fläcken sprids och förvärras – och du har mindre choklad att rengöra från början. Skrapa bort överflödig choklad med en smörkniv, se till att använda den släta sidan av bladet. Ta dig tid att ta bort den för att undvika att skada tyget. Och ja, du kan äta den extra chokladen om du måste!

Ge chokladfläcken ett kallt bad, gå till diskbänken och häll kallt vatten på chokladfläcken i 30 sekunder. Vänd sedan på tyget och kör kallt vatten på andra sidan under samma tid. Att behandla båda sidor av tyget hjälper till att lossa chokladen och sköljer ut lättare genom fibrerna. Om du tänker att det är bättre att använda hett vatten för att lossa oljorna, så har du rätt. Men avvägningen är inte värt det, eftersom hett vatten kan sätta fläcken ännu mer. Just nu är vi bara intresserade av att få bort så mycket av fläcken som möjligt – då fokuserar vi på den oljiga delen. Behandla fläcken med vanligt flytande tvättmedel, det är effektivt mot fett, olja, smuts med mera, så när du använder det direkt ur flaskan är tvättmedlet en utmärkt förbehandlare och borttagare. Gnid försiktigt in flytande tvättmedel i chokladfläcken från båda sidor av tyget. Låt det sitta i fem minuter. Utan att skölja, blötlägg kläderna i kallt vatten i 15 minuter. Ungefär var femte minut, skrubba det färgade området med tummen och fingrarna på motsatta sidor av tyget för att lossa mer av oljorna och tanninerna. -Om du fortfarande kan se oljiga eller bruna fläckrester, använd lite bakpulver på den. Bakpulver är ett milt slipmedel och luktborttagningsmedel som är säkert för nästan alla tyger. Fukta fläcken med kallt vatten och gnugga in lite bakpulver med fingrarna på båda sidor av tyget. Håll kvar tills fläcken är borta. Avsluta med att tvätta kläderna som vanligt. När kläderna är färdiga i tvättmaskinen ska du inte lägga dem i torktumlaren. Eftersom värme kan få en fläck att stelna permanent, är det bättre att låta det färgade föremålet dropptorka. På så sätt kan du behandla den igen om du fortfarande kan se fläcken. Hur man tar bort insatta chokladfläckar från kläder. -Att lära sig att ta bort chokladfläckar som har suttit ett tag är inte så svårt. Bara det att äldre chokladfläckar kan vara lite mer av en utmaning än färska. Det beror på att choklad, som de flesta fläckar, kommer att bli värre med tiden - speciellt om de har gått igenom torktumlaren. Börja med att försiktigt skrapa bort överflödig choklad och ta sedan flytande tvättmedel och gnid in i fläcken från båda sidor av tyget. Blötlägg sedan kläderna i kallt vatten i en timme. Tvätta kläderna enligt etiketten och hoppa över torktumlaren. -Kom ihåg den första regeln för hur du får bort chokladfläckar – värmen från din torktumlare gör att många fläckar stelnar, vilket gör dem mycket svårare att ta bort. Istället för tumla dina kläder, låt dem dropptorka, helst i solen.

För det första, om det finns någon av oljorna eller tanninerna kvar från chokladfläcken, har du undvikit att sätta på fläcken med värme - det betyder att du kan upprepa behandlingen på fläcken. För det andra är solens strålar ett naturligt blekmedel och kan hjälpa fläcken att blekna bort. Om du fortfarande kan se en del av chokladfläcken efter att kläderna torkat, kan det vara dags för en annan typ av behandling. Destillerad vit vinäger är ett säkert, naturligt rengöringsmedel, desinfektionsmedel och fläckborttagningsmedel. -Blötlägg de fläckiga kläderna i ett handfat fullt med kallt vatten och en kopp vit vinäger i 30 minuter. Använd en mjuk borste för att försiktigt skrubba det fläckade området. När fläcken är borta, lägg kläderna i tvättmaskinen och låt dem sen lufttorka. -Om du är en sån som äter choklad i tv-soffan eller i din favoritfåtölj har du säkert också hittat chokladfläckar även här. När du hittar en fläck på klädseln, ta hand om den direkt. Så här får du bort choklad olika tygmöbler: -Ta bort eventuell överflödig choklad, skrapa chokladfläcken med den trubbiga kanten på en smörkniv från utsidan och inåt för att förhindra att fläcken sprider sig. Ta bort så mycket choklad som möjligt. Frys in chokladfläcken, precis som med tuggummi, kan is stelna det fläckade området, vilket gör det lättare att ta bort en chokladfläck. Använd en isbit eller en ispåse för att frysa det färgade området. Var försiktig så att klädseln inte blir för blöt av den smältande isen. När den har stelnat, lossa den försiktigt med en mjuk borste och använd din smörkniv för att skrapa igen. Flytande diskmedel och vatten är en riktig gör-det-själv klädsel-rengörare och bra fläckborttagningsmedel som funkar på de flesta typer av klädsel. -Lägg några droppar diskmedel på en fuktig svamp och massera in den i fläcken. Blotta fläcken från utsidan och in för att lyfta bort så mycket av fläcken som möjligt. Skölj ur svampen och torka av fläcken för att ta bort tvålrester. Torka fläcken med en vit mikrofiberduk och klappa området torrt -gnugga inte tyget. När klädseln är lätt fuktig, strö lite majsstärkelse på det och när det har torkat, dammsug enkelt upp den.


Kanske är det ett litet barn som ligger bakom din chokladfläck som du nu försöker få bort? Vi kan varmt tipsa om Hey Kiddo när du behöver barnvakt. De har högst kundnöjdhet av alla bolag som erbjuder barnpassning av nanny. Så behöver du barnvakt i stockholm är det Hey Kiddo du ska välja. Tryggt, proffsigt och seriöst.

Comments


bottom of page