top of page
Image by Milk-Tea

SÅ RENGÖR DU DINA KRUKVÄXTER

Uppdaterat: 24 jan.

Att rengöra krukväxter är en förutsättning för dom att må bra och växa sig stora och starka. Att rengöra krukväxter regelbundet hjälper dem att absorbera syre mer effektivt och genom att andas kan de också växa. De blir snyggare, grönare och mer inbjudande.

SOLLJUS Ett sätt att se till att dina växter får det solljus de behöver är att rengöra krukjorden då och då. Detta hjälper till att ta bort all smuts, damm eller annat skräp som kan blockera växternas ljus. Solljuset gör att växten absorberar energi och näringsämnen, vilket hjälper den att växa och frodas. Dessutom hjälper ljuset också växten att producera klorofyll, vilket ger den dess livfulla gröna färg. Om det är mindre solljus kommer växterna att få en gulaktig färg och deras blad kommer så småningom att blekna. Om dina krukväxter ser hängiga ut är det första du ska göra att försöka ge dem mer solljus. Men att löven ser vissna ut kan också bero på att löven är täckta av smuts och damm; en hinna ligger över och hindrar växterna från att ta upp det viktiga klorofyllet.Det här är skräp och smuts du bör ta bort från dina krukväxter och varför du bör städa ditt hem som en del av din vanliga städrutin. RENGÖRING Det är inte nödvändigt att rengöra dina krukväxter ofta, men om dina växter börjar se smutsiga ut finns det några enkla steg du kan ta för att rengöra dem. Det brukar räcka med varannan vecka. Här är några tips om hur du gör detta:

  • Tvätta växterna. Vatten är nödvändigt för livet - det är knappast en överraskning för någon. Ett sätt att rengöra krukväxter är att lägga dem i duschen eller badkaret och skölja lite vatten över löven. Se till att inte vattna för mycket eller för hårt, eftersom det kan leda till övervattning eller övervattning. Om strålen är för kraftig kan den skada bladen.


  • Använd tvål gjord med miljövänliga ingredienser. Finns smutsen kvar på min bladen efter en dusch? Rådet är att blanda lite vanlig duschgel i handen och applicera på bladen. Efteråt bör du duscha bort allt från dem. När det gäller växten i allmänhet bör man undvika att få tvål i den. Det kan du göra genom att antingen täcka krukan med plast eller genom att luta den så att vattnet rinner ner i avloppet snarare än ner till plantan.


HUSMORSTIPS

  • Du vill att dina växter ska se bäst ut och skapa en look som skulle passa en fastighetsannons eller en inredningstidning. Du kan göra bladen blankare genom att gnugga dem med en trasa eller ett papper. Ett tips är att du använder en svamp, lite varmt vatten och en naturlig bladglans. Den senare finns att köpa hos florister och trädgårdsmästare.Blanda ihop alla ingredienser och rengör bladen med svampen. Ett riktigt husmorstips är att använda lite olivolja för att massera in i bladen.


  • Om du vill använda en yoghurt eller annan typ av mejeriprodukt, använd mjölk. Ja, det fungerar faktiskt på. Mjölk och växter går riktigt bra ihop. Du behöver inget annat för att få den frodiga, gröna looken för dina växter - bara ett glas mjölk och en trasa. Det är lätt att rengöra med ett dopp och en torkduk. Du kan även prova samma knep med öl, om du nu saknar mjölk i kylen.


  • Kom ihåg skillnaden mellan krukväxter och blommor. Har du en liten sammetsliknande växt måste du vara försiktig när du städar. Om du har en liten tandborste kan du använda den för att rengöra blomman mer effektivt. Det är lite kinkigt och varje blad måste borstas - separat - så var försiktigt. Även om vattnet är ljummet kommer en tandborste och gott om tid att rengöra dina krukväxter bra.


GULA BLADEN Om du ser gula blad i en krukväxt är det troligt att plantan är sjuk och bör bytas ut. Löv som är vissnade, sjuka eller skadade kan lätt rengöras med gott samvete. Vi känner oss säkra på vår bedömning eftersom vi vet att dessa blad berövar andra löv deras näringsämnen. Tar man bort de sjuka får de friska mer klorofyll. Det finns ett visst antal minuter på en timme. Det finns också ett visst antal sekunder i en minut. Därför finns det ett visst antal minuter i en timme och ett visst antal sekunder i en minut. Lycka till i dina ansträngningar!

Comments


bottom of page