top of page
Image by Milk-Tea

SÅ RENGÖR DU SILVER

Jag bävar inför varje högtid, dags för familje-sammankomst och alla förberedelser som det innebär.


På min lott ligger det att rengöra och pollera silverbesticken, vet inte hur jag hamnade med den uppgiften år efter år.
Jag vet inte om andra förstår vilket hårt och eländigt jobb det är att utföra denna "traditionella" syssla. Jag tycker inte det riktigt är värt den möda som det innebär.
En dag när jag satt framför tv:n fick jag syn på en reklam som gav mig lite hopp, ett mirakelmedel för ditt silver och bestick. Tänkte först, vilken tur nästa generation har -att slippa denna hopplösa uppgift.
Sen, förra julen så fick jag silverbestick i julklapp av svärmor. Självklart blev jag glad och tacksam, men sen kom det över mig -en känsla av ansvar att hålla även dem pollerade och fina hela tiden.


Först tänkte jag att nu är det dags att passera över traditionen att pollera silvret inför högtider till mina barn, men beslutade att ta hand om det själv. Sen kom jag att tänka på den där reklamen och blev frestad att testa och sprang till butiken för att köpa detta mirakelmedel.
Jag gjorde enligt instruktionerna på burken, lät silvret ligga och dra i lagom tid och sen väntade jag och hoppades på ett "mirakel".
Till min besvikelse så funkade medlet inget vidare, likt många andra produkter, leverantörerna lovar mer än de håller och det här var inget undantag.
Det slutade med att jag kväll efter kväll satt och putsade alla silverbestick -som så många gånger förr.


Sen, inför förra påsken, gav jag mig ut på jakt efter en bättre lösning på hur man rengör silver ordentligt.
Här är mitt bästa tips:


Koka upp vatten, tillsätt sedan en matsked bakpulver för var 4e kopp vatten. När det kokar och bakpulver är upplöst, lägg ner silvret och låt det ligga i tio sekunder eller mer innan du tar upp det med tång.
Om det inte fungerar kan du behöva göra en starkare 50/50-lösning, dvs 1 msk bakpulver per kopp vatten.


Det går lika bra, eller kanske ännu bättre med bikarbonat då koncentrationen av det reaktiva ämnet är högre hos bikarbonat.
Hade jag känt till detta tips tidigare hade sparat mycket huvudvärk och stress inför varje högtid.

Commentaires


bottom of page