top of page
Image by Milk-Tea

SÅ RENGÖR DU UGNEN MED NATURLIGA MEDEL

Tidigare i år köpte jag en ny ugn. Innan hade jag en självrengörande ugn. Men pga priset så köpte den lite billigare varianten utan den självrengörande funktionen.
Min förra ugn behövde jag aldrig rengöra och antog att det inte skulle vara någon större grej att sakna den rena funktionen. Det skulle ju snabbt visa sig att detta hade varit väl värt det extra tillägget.
Bara två månader in i med den nya ugnen var hela botten av pannan förkolnad och den ryker upp varje gång jag sätter på den. En fryspizza var allt som behövdes för att göra min ugn svart av sot.
Så jag bestämde mig för att googla "hur man rengör ugnen" och för att se vad experterna har att säga.
Det första som dök upp var att "köp en ugn med självrengörande funktion". Okej, tack för det då! Det kanske jag borde ha kollat innan jag köpte nytt.


Nästa sak i sökningen var mer skrämmande, en artikel om hur ugnsrengörande produkter är skadliga och i princip kommer in i allt du lagar.
När de väl sprayats in i ugnen fortsätter kemikalierna att "sugas" upp av allt du lagar i flera år efteråt.
Tänk dig själv att hålla i julbordet i år åt hela tjocka släkten och lyckas matförgifta alla med en enda måltid.
Problemet med ugnsrengörande produkter är att de innehåller kemikalier som bryter ner fett. Du vet säkert själv hur svårt det är att få bort bränt fett. Det räcker inte bara med lite tvål eller diskmedel.
Kemikalierna som har de riktigt dåliga/farliga produkterna innehåller kommer att göra din ugn ren, men på vems bekostnad? Är det verkligen värt med risk att få i sig rester av dem i många år framöver?


Så jag gick till affären för att köpa lite naturliga produkter, men efter att ha spenderat timmar med att spraya och värma ugnen kom jag ingenstans.
De misslyckades inte med att få bort fettet, de gjorde inte mycket mer än att maten jag lagade smakade illa.
Till sist har jag äntligen hittat den bästa kombinationen av naturprodukter.


Det är en kombination av citronsaft, bakpulver och vinäger som gör ett ganska skapligt jobb att rengöra ugnen. Det kanske inte blir lika bra som med starka kemikalier men tillräckligt gott resultat utan risk för att skada din hälsa.Comments


bottom of page